Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

Pomóżcie co robić!!!

Co i kiedy wymienić oraz gdzie warto i gdzie nie warto

Pomóżcie co robić!!!

Postautor: Dziki07 » 03 lis 2019, 08:05

Witam pytanie co mi doradzicie aby zrobić w Terracanie 2.9 150 kM bo nie odpala już wcale:
-oddać wtryski i pompe do regeneracji
-założyć wtryski i pompe od Carnivala z 2.9 TD
-albo wyjąć ten silnik i włożyć od Mercedesa 2.9TD
Zastanawiam się co robić żeby zrobić raz a dobrze a nie bawić się co roku.Pomóżcie
Dziki07

Re: Pomóżcie co robić!!!

Postautor: HYPNOS » 03 lis 2019, 12:46

Na plaku chodzi? mój na plaku chodzi jak psikasz na podgrzewacz czyli za IC. Tak odpowietrzałem układ , odkręcając jeden dopływ do wtrysku i odłączając złącze elektryczne do obsługi wtryskiwaczów. Kręciłem aż ropa ciekła z tego przewodu przy wtrysku.
wiem że im większy stożek tym lepiej, ale nie sztuka dojebać wiadro i wystawić przez błotnik
Awatar użytkownika
HYPNOS

Postautor: Dziki07 » 03 lis 2019, 14:46

Wiesz nie próbowałem ale kręcił z dnia na dzień co raz gorzej i kopcił że mało co widziałem w tylnej szybie.Stał ponad półtora miesiąca i chciałem go wczoraj odpalić ale kręcił,kręcił i podpompowalem mu gruszką paliwo i krecilem ale nie odpalił.
Dziki07

Postautor: HYPNOS » 04 lis 2019, 10:23

Test przelewowy, wyczyścić przepływkę ,spr filtr powietrza. odkręć filtr paliwa spr opiłki, spr poziom oleju i stan tego oleju. spr podgrzewacz odłącz IC i zobacz czy się nagrzewa (dymi) . Kiedy wymieniałeś/naprawiałeś wtryski , przy jakim przebiegu. Podłącz pod kompa i zaczytaj byki.
wiem że im większy stożek tym lepiej, ale nie sztuka dojebać wiadro i wystawić przez błotnik
Awatar użytkownika
HYPNOS

Postautor: Dziki07 » 04 lis 2019, 16:50

Nie robiłem wtrysków dlatego mam dylemat co robić bo mechanik stwierdził że to są najgorsze wtryski i czesto siadają
Dziki07

Postautor: Kardynal » 10 lis 2019, 23:46

wszystko jest najgorsze a jakoś jeżdżą prawdopodobnie wstępna pompa padła lub zapowietrza się czyli grucha
jak wtryski zrobić przelewowy test i nowe 650zł nie regenerować bo nie potrafią nawet po znajomości pompa ma z wstępną pompą problem czasem dlatego opiłuje ja robiłem pompe wtryski głowice silnik .... komplet duży :roll:
Kardynal

Postautor: HYPNOS » 11 lis 2019, 13:27

wtryski uszkadzają się od pompy , czyli opiłki tworzą rdzę oraz nacinają dysze i blokują zaworki od powrotu. Jeśli już to zrób pompę, ale musisz wtedy wypłukać przewody i listwę.
Awatar użytkownika
HYPNOS

Wróć do SERWIS