Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

Wtryski przelewają

Zgłoszenia awarii i jak sobie z tym radzić.

Re: Wtryski przelewają

Postautor: barzuc » 20 lip 2014, 21:07

Wg mnie - nie ma czym się przejmować. Więcej opiłków może wlecieć do zbiornika z pompy na stacji benzynowej. Takie jest moje zdanie.
Już bez terka...
Był: Terracan 2.9 163KM A/T + TOD: viewtopic.php?f=9&t=2344
Obecnie: Fiat Sedici 4x4 + Mitsubishi Outlander 4x4
Zapraszam również na http://www.zpiataklepka.dakod.pl/, http://wzornica.blogspot.com/
Awatar użytkownika
barzuc

Postautor: tomekk » 20 lip 2014, 21:24

Witam !

Zaznaczam, że jest to moje 4 badanie paliwa, jedno z nich polegało, jak polecił Pan od regeneracji wtrysków z okolic Głowna (uznany fachowiec nawet na Forum) odkręcić dekiel zbiornika paliwa pod tylnym siedzeniem, wziąć latarkę i świecić. Jeśli będzie puder metaliczny to będzie pobłyskiwało, jak brokat. Nic takiego nie było.

Pozdrawiam
tomekk

Postautor: limbo » 21 lip 2014, 23:22

Jak pompa opiłkuje masz brokat w paliwie, a nie opiłek jak z cięcia brzeszczotem,
Jak by takie coś dostało sie do wtryskiwacza daje głowę ze przeciśnie tego:)
Nie wiem czy miałeś kiedyś okazje zlać paliwo z baku to byś nie uwierzył co tam pływa :lol: :lol: :o :o :o :o :o :o
Awatar użytkownika
limbo

Postautor: tomekk » 23 lip 2014, 16:58

Witam !

Wyjąłem wtryski, bez żadnego problemu. Uszczelka spod pokrywy zaworów puszczała olej gdzie się dało, pokrywa w ogóle jakaś taka nieszczególna, jedna śruba przekręcona - niech żyją warsztaty samochodowe. Stwierdziłem przy okazji brak śruby w dolnej części pokrywy rozrządu, a z tego co wiem to poprzedni właściciel jeździł do mechanika i z rozrządem i z uszczelką głowicy, ech szkoda gadać. Dzisiaj założyłem pokrywę zaworów z uszczelką, ogarnąłem dookoła silnika brakujące : blaszki-uchwyciki do nowego separatora powietrza (start był pęknięty), śruby i ogólnie poczyściłem. Teraz będzie II etap, czyli praca nad wtryskiwaczami.

Pozdrawiam
tomekk

Postautor: tomekk » 25 lip 2014, 07:39

Witam !

Część II. Wtryski zostały rozebrane. Oczywiście starałem się zachować czystość pracy, do przemywania spirytus, części kładłem delikatnie. Wszystko w środku w stanie bardzo ładnym, bez nagarów, zapieczeń i syfów. Jest tylko jedna uwaga, w górnej częsci, tam gdzie znajduje się cewka, wchodzi do niej sprężynka i trzpień ustalający. Sprężynka łatwo wychodzi i nie ma problemu, natomiast nie zorientowałem się i trzpień nie wyszedł, albo wyszedł ale nie zauważyłem sam już nie wiem. W jednym natomiast wtrysku sprawdziłem, że sprężynkę włożyłem to wystawała te koło 1 mm, czyli trzpień był na swoim miejscu. Wyjąłem ją i nie ruszyłem trzpienia, wziąłem obudowę wtrysku, przedmuchałem od każdej ze stron sprężonym powietrzem, wkładam sprężynkę i chowa się cała. Czy trzpień mógł gdzieś głębiej wejść do cewki, czy też jest to tak drobny element, że się wziął wydmuchnął ? Niestety teraz będzie przerwa w pracach, bo trzeba kupić brakujące trzpienie. Tak więc uwaga dla rozbierających - jest element, który można zwyczajnie przeoczyć i myśleć, że został tam gdzie był, a go nie ma. Sprężynka nie może się cała schować !

Pozdrawiam
tomekk

Postautor: tomekk » 26 lip 2014, 06:46

Witam !

Kolejny dzień...Trzy trzpienie zostały znalezione w miejscu gdzie przedmuchiwałem górne części wtrysków i okazała się ciekawa rzecz. Dwa z nich są na jednym końcu węższe - patrz zdjęcia, po prawej z węższym końcem, po lewej właściwy. Czy ktoś już coś robił i zgubił trzpienie i coś podobnego dobrał ? Myślę, że trzeba oryginalne kupić i założyć.

Obrazek

Pozdrawiam
tomekk

Postautor: tomekk » 27 lip 2014, 09:29

Witam !

Trafiłem na opis wtrysków w Fordzie, np. Mondeo i tam są takie trzpienie węższe z jednej strony - ciekawe. Przy okazji znowu dwie śruby przykręciłem : jedna do obudowy turbiny, a druga do ucha trzymającego obieg chłodniczy. Tu mam pytanie, jest śruba dokładnie na przeciw turbiny od strony wylotowej spalin, śruba jest na klucz 19 i średnicy 10. Czy poza śrubą jest tam jeszcze coś, no nie wiem, jakiś uchwyt ? bo jak na same przytrzymanie dwóch cienkich rurek to coś za duża jest.
Aaa, jeszcze jedno, może ktoś wie, a może ma, a może jego znajomy ma, 3 trzpienie luzem do sprzedania, bo sklepie internetowym tyko w paczkach po 10 szt. sprzedają i za wysyłkę chcą 14 zł i nie chcą bawić się w list priorytetowy za około 5 zł ? Pytanie ważne będzie do pn-wt, później będę jednak zamawiał i wtedy pytanie będzie brzmiało, czy ktoś nie będzie potrzebował ode mnie odkupić 7 szt. trzpieni. Paczka 10 szt. jest za 27,90.

Pozdrawiam
tomekk

Postautor: tomekk » 01 sie 2014, 06:44

Witam !

Znalazłem sklep internetowy, który sprzedaje na sztuki te trzpienie, cena 3 zł za szt. Zamawiam i będę czekał na przesyłkę. Auto stoi, więc znowu coś zrobiłem, przykręciłem, reflektory "ciut" wypolerowałem. A, może ktoś mi poda dobry sposób na odpowietrzenie układu po montażu, taki sprawdzony w naszych autkach.

Pozdrawiam
tomekk

Postautor: limbo » 01 sie 2014, 22:34

Daj info co to za sklep ;)
Awatar użytkownika
limbo

Postautor: tomekk » 02 sie 2014, 05:41

Witam !

http://sklep.gazparts.pl/

Pozdrawiam