[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4688: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3823)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4690: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3823)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4691: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3823)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4692: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3823)
Forum TERRACAN.PL • Wyświetl temat - Dystanse kół

Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

Dystanse kół

Co i jak zmienić, żeby lepiej sie jeździło ;)

Dystanse kół

Postautor: Tomeczek » 21 mar 2014, 11:15

Wątek do tej pory chyba nie poruszony na naszym forum.
Czy ktoś z Was założył spencery do Terracana?
Możemy wywołać dyskusję nt. ZALET i wad takiego rozwiązania.

Jak to się ma do prawa o ruchu drogowym w przypadku jak wyjdziemy z oponą poza obrys błotnika. Trzeba wtedy czarować z poszerzeniem błotnika żeby schować oponę.

Ten sam efekt uzyskamy dając inną felgę z bardziej ujemnym offsetem ET-30 i co więcej nie wprowadzamy dodatkowego ciężaru masy nieresorowanej.

Spencery np. z EIBACHa zwiększają rozstaw osi o 50 albo o 60mm. To już całkiem sporo. Polepsza to prowadzenie auta w zakrętach - to na pewno, stabilność samochodu na trawersach - to też,... macię jeszcze inne zalety?

a co pisze o tym EIBACH...
Dystanse poszerzające Eibach Pro-spacer
Poszerzają rozstaw auta polepszając prowadzenie i zapewniając bardziej sportowy wygląd
Wykonane z bardzo wytrzymałych stopów aluminium

Idealne wykonanie dzięki najniższym w branży tolerancjom co gwarantuje perfekcyjne wyważenie kół
Testowane pod kątem wytrzymałości zgodnie z najnowszymi metodami
Wysokiej jakości ochrona przed korozją dzięki zastosowaniu specjalnej powłoki ochronnej (test solankowy zgodny z DIN 50021)
Znacznie lżejsze niż dystanse wykonane ze stali
Eibach
Aby zapewnić ostatni szlif osiągom i wyglądowi auta, zespół inżynierów Eibach opracował dystanse Pro-Spacer. Dzięki nim w prosty i bezproblemowy sposób osiągnąć można poszerzenie auta i zwiększyć jego stabilność.

Dystanse poszerzające stanowią idealne uzupełnienie zestawów Pro-Kit lub Sportline, gdy seryjnym felgom lub zamiennikom brakuje przysłowiowej kropki nad i. Dzięki Eibach Pro-Spacer auto uzyskuje jeszcze bardziej sportowy wygląd ponieważ dopiero w ten sposób felgi i opony faktycznie wypełniają nadkola.

Optymalizacja rozstawu kół polepsza nie tylko wygląd, ale zmniejsza także przechyły karoserii i poprawia prowadzenie.

Pro-Spacer dostępne są w różnych wariantach od 5 do 30mm, tak aby w zależności od posiadanych kół i preferencji ulokować je dokładnie tam, gdzie gwarantować będą sportowy wygląd i najlepsze osiągi. Szczególnie w przypadku wielu felg seryjnych instalacja odpowiedniego zestawu Pro-Spacer polepsza optycznie auto i jego osiągi w takim stopniu, że zakup nowych kół staje się zbędny.
Terracan, 2.9 163 kM, rok prod. 2006, automat, amory: przód: BILSTEIN B6, tył: OLD MAN EMU, kolor: czarny
Tomeczek

Re: Dystanse kół

Postautor: wrstg » 21 mar 2014, 11:30

Za zalete może być wymiana szpilek w piaście?? ;) Ogólnie ja w osobówce mam dystanse 20mm na strone nie widze jakiś przeciwwskazań. Dystanse ogólnie stosuje sie dla poprawy wyglądu, taki tjuning. Do terracana lepiej założyć felgi z minusowym ET, wtedy wygląda jak kozak :D
wrstg

Postautor: Tomeczek » 21 mar 2014, 12:13

Koszty: nowe felgi stalowe 4x250,- PLN = 1000,- PLN vs. nowe spencery 550,- PLN
Przy założeniu, że zamierzamy mieć 2 kpl. opon (letnie i zimowe) ze swoimi felgami to faktycznie lepiej zakupić felgi z ET-30 do opon letnich (AT czy MT) i nie bawić się w dystanse. Zimówki wtedy zostawiam na starych felgach.

Szarszy rozstaw kół daje jednak lepsza trakcję.

Spencery dają jeszcze jedną korzyść, a mianowicie odsuwają koło (oponę i felgę) od niektórych elementów zawieszenia (np. zacisków hamulcowych) co pozwala zastosować większe opony niż standardowe.
Terracan, 2.9 163 kM, rok prod. 2006, automat, amory: przód: BILSTEIN B6, tył: OLD MAN EMU, kolor: czarny
Tomeczek

Postautor: wrstg » 21 mar 2014, 14:38

Jak auto ma Ci służyć tylko do jazdy po asfalcie bez większych wygłupów w terenie to dystanse będą ok. Nie ma sensu ładować kasy w nowe fele..
wrstg

Postautor: stronski » 06 lip 2015, 09:16

większy rozstaw kół to lepsza trakcja. prawnie koła nie mogą wystawać poza obrys nadkola. mogą zatrzymać prawko za to. z tym, że terenówek może to nie dotyczyc
taka działa . Zobacz na YouTube
stronski

Postautor: barzuc » 06 lip 2015, 10:17

Niestety i terenówek dotyczy - po prostu wszystkich aut (może są wyjątki dla pojazdów specjalistycznych i wolnobieżnych). Co do tego co może wystawać - przepisy (przynajmniej jakiś czas temu) były nieprecyzyjne i mówiły o bieżniku, który nie może wystawać poza obrys błotnika ale nic nie było o feldze czy kole jako takim (dlatego jak ktoś miał np. w low-riderze oponę 8" naciągnięta na felgę 10" - felga wystawała ale bieżnik już nie i mimo że dostawali ludzie za co innego mandaty - to za to akurat nie).
Z kolei co za to grozi oprócz mandatu - zabranie ale nie prawka a dowodu rejestracyjnego :)
Już bez terka...
Był: Terracan 2.9 163KM A/T + TOD: viewtopic.php?f=9&t=2344
Obecnie: Fiat Sedici 4x4 + Mitsubishi Outlander 4x4
Zapraszam również na http://www.zpiataklepka.dakod.pl/, http://wzornica.blogspot.com/
Awatar użytkownika
barzuc

Postautor: Wojtaz » 24 sie 2015, 22:31

Hej,
W temacie dystansów mam kilka przemyslen i jedno doswiadczenie:

Wyliczenie 4xdystanse musi byc porownane do 5xfelga z ujemnym ET -ponieważ zapas musi tez miec felge taka jak kola w aucie-wiec roznica w cenie jest duzo wieksza i na dzisiaj jest to:

Dystanse 600zl (4 sztuki)
Felgi 1500zl (5 sztuk).

Przy opcji z oponami letnimi i zimowymi i jeszcze terenowymi...duzo wiecej felg i caly czas tylko 4 dystanse. Albo 2 zapasy dla kazdego rodzaju felg po sztuce.

Co jak na wyprawie zlamiemy felge niestandardowa? Wbrew pozorom sie zdarza w zapakowanych autach.

Wybralem inna opcje w kwestii opon i przejezdzilem juz caly rok. Mam Good Year Wrangler Duratrack i jak dotad maja jedna dosc istotna wade, ktora postanowilem zaakceptowac bo reszta, to zalety. Mianowicie sa sliskie na mokrym asfalcie :twisted: i jest to tez zaleta, jezeli sie lubi szlifem przejechac rondo :twisted: . Ale za to sa wzglednie ciche, calkiem fajne w blocie, piachu, na trawie i UWAGA!!!!! Jako chyba jedyne tego typu daja rade w prawdziwie zimowych warunkach.

Stad jeden komplet opon, dystanse 40 mm, a efekt fenomenalny i to o dziwo nie tylko w terenie, bo na szosie z namiotem dachowym na stalowym bagażniku, kajakiem, kompletem pasazerów i ekwipunku, oraz z rowerami na haku auto sie lepiej prowadzi niż na pusto przed poszerzeniem i podniesieniem/usztywnieniem tylu).

MINUS!!! 40 mm na kolo trze o nadkole z przodu i trzeba bylo zdjac przednie chlapacze. Rowniez nadkole jest do przestawienia albo podciecia. I wyglada na to, ze to tylko 10 mm opony trze, wiec poprostu przegialem, bo wszedzie pisze sie o 30mm do tego auta...juz wiem dlaczego :oops:

Kwestii wytrzymalosci itp. Nie jestem w stanie ocenic, ale napewno tarcze sie lepiej wentyluja.

Pozdrawiam

Wojtek
Terra Khan - Władca Ziemi :)
Wojtaz

Postautor: barzuc » 25 sie 2015, 07:23

Cenne uwagi :)
Zastanawia mnie tylko jedno i byłbym wdzięczny za rozjaśnienie - dlaczego piszesz o 5 felgach? W przypadku napędów z TODem ograniczenie jest takie, że wszystkie koła mają mieć identyczny rozmiar (przy ręcznym sterowaniu można pokusić się o założenie innego na przód i nie załączanie napędu) ale nie spotkałem się aby problemem było samo ET (czy to felgi czy za pomocą dystansów) i mówię oczywiście o zapasie a nie regularnej jeździe z każdym kołem innym :)
Już bez terka...
Zapraszam również na http://www.zpiataklepka.dakod.pl/, http://wzornica.blogspot.com/
Awatar użytkownika
barzuc

Postautor: Wojtaz » 26 sie 2015, 20:50

Hejo!

JA to mam w tym tygodniu pod górę...niedość, że mi się terek zejs...sfajdal sie znaczy, to jeszcze wczoraj się wypatroszyłem już w tym temacie ale dziecki mnie zawołały i to jak się okazuje nie na 15, a więcej minut, bo mi się tablet zagasł i wypiął z forum/ z netu, więc kolejne pisanki mi się nie wrzuciły i chyba miałem bardzo wysokie ciśnienie jak się zorientowałem, po wypolerowaniu tekstu:):)

Dzisiaj piszę z kompa, wiec nie powinno być takich przygód, a jak młodzież mnie zawoła, to wyślę, a potem będę edytował - uczę się:), choć dalej nie wiem jak zdjęcia wrzucić:) więc do rzeczy!

Barzuc,

Nie mam wątpliwości, że Twoje pytania są powodowane innym podejściem do karakanowania, albo moja niezdiagnozowaną schizofrenią:). rozjeżdżamy się tylko w kwestii tego czym jest dla nas zapas...

Wkoło komina i po terenie średnio trudnym i wkoło komina, bym sobie pewnie nawet dupy nie zawracał tematem poszerzania, a nawet jeżeli, to zapas bym potraktował jako dojazdówkę i niemiałbym spiny wcale.

W każdym razie my jeździmy ciężko zapakowani, po dość trudnym terenie i poszerzenie dało nam mega komfort, bo bardzo zmieniło stabilność jazdy (w terenie i nie tylko) i nie zrezygnowałbym z tego kosztem oszczędności na jednej feldze, nie chciałbym musieć wyjechać na wąsko z jednej strony z przodu, z tego, w co się ostatnio na szeroko wpakowałem - mogłaby być gleba. A,ze mnie nie stać na komplet 5 felg, to kupiłem 4 dystanse ;)

Mamy aspiracje, żeby się skonfigurować na dalekie wyjazdy, nie tylko po szosach i nie tylko ode wsi do the wsi... stąd nabycie felgi w samym środku niewiadomo czego, z której spadnie opona z obniżonym ciśnieniem (a wiemy, ze w terenie może się okazać zauważymy za późno dla felgi, że tak się właśnie wydarzyło) może okazać się wręcz niemożliwe. Nie chciałbym utknąć albo się zagotować, bo mam ''dojazdówkę'', a nie symetryczne i pełnowymiarowe koło zapasowe.

Jak inaczej jedzie auto z jednym kołem wstawionym o 40 mm w piachu, błocie i śniegu, to już wiem, bo poszerzenie jedneo śladu o 4 cm powoduje mega zwiększenie oporu i niesymetryczne jego rozłożenie (koła nie idą w linii), to tak jakbyś założył koła 285 zamiast 245 na jedną z osi i próbował pociskać po piachu - no nawet puste auto zagotujesz w końcu a kiera cały czas będzie musiała ''patrzeć w stronę cieńszych/symetrycznych żeby jechać na wprost.
Poza tym, TOD, ABS i Trakcja korzystają z algorytmu różnic dróg jakie pokonują koła w danym skręcie (mierzonym na kierownicy- kąt jej położenia, oraz przy kołach/ilość ich obrotów) koła, które poruszają się po różnym promieniu nie są zaprogramowane do kompa i ich różna droga w skręcie, będzie odczytywana jako poślizg. Stąd ingerencja kompa abs/tod/esp za każdym razem będzie. Przy abs będzie to tylko przy hamowaniu w luku i albo zdejmie z któregoś koła nieco siły albo gdzieś dołoży - no w obie strony niekorzystnie, bo albo zaostrzy hamowanie albo wydłuży jego drogę.

Tod będzie dopinał napęd nawet na suchym i przyczepnym nadwerężając sprzęgło międyosiowe.

Trakcja, to już wogóle w takiej sytuacji parada atrakcji w każdym skręcie - chrup chrup i czerwone tarcze hamulcowe!

Miałem okazję przemyśleć to jak do zafiry sobie dokupiłem kiedyś używkę dojazdówke, bo miałem tylko zestaw, a w zimie jeździłem do Czech na narty. Przebiłem koło, podmieniłem na dojazdówke - dumny z zakupu przez cały 15 minutowy proceder podmiany- i gdzieś po 2 zakręcie zacząłem zdawać sobie sprawę jak bardzo istotne by było aby ta tak fajna dojazdówka była chociaż oryginalna i miała odpowiednie do tego auta ET...no nie miała i przez całą trasę z Jeleniej Góry do Zielonej Góry czułem się zielony w temacie i jeleń jakich mało...ale sobie przemyślałem przynajmniej co i dlaczego mi chrupie:).

Chyba uzasadniłem swoje porównanie kosztów w wersji 4 dystanse vs. 5 felg:)

Pozdrawiam i kończę, bo Szkodniki wołają do spania!
Terra Khan - Władca Ziemi :)
Wojtaz

Postautor: barzuc » 27 sie 2015, 07:20

Wojtaz - wyjaśniłeś mi to bardziej niż się spodziewałem :) Nie mam żadnych pytań i nie pozostaje mi nic innego jak całkowicie się z Tobą zgodzić a przy planowanych zmianach u siebie podejść do tematu analogicznie jak ty :)
Już bez terka...
Awatar użytkownika
barzuc

Następna

Wróć do TUNING