W około wiosny zeszłego roku zacząłem poszukiwać tarcz oraz klocków hamulcowych do auta, jak zawsze starając się znaleźć jak najlepsze rozwiązanie (i nie koniecznie najdroższe).
Zacząłem wiec temat drążyć na własną rękę jako, że nie mogłem znaleźć na forum żadnego "gotowca", z wymienionymi nazwami producentów lub konkretnych polecanych części.
Po około miesiącu poszukiwań i porównywań różnych rozwiązań jakie były dostępne na Brytyjskim rynku dla Teracana skompletowałem poniższy zestaw.
Wybrałem tarcze hamulcowe MTEC Brakes oraz klocki hamulcowe produkowane przez EBC.
Dla czego akurat taki wybór ? Założeniem było skrócenie drogi hamowania na asfalcie. Zarówno MTEC jak i EBC
twierdzą, że zastosowanie ich produktów zmniejsza drogę hamowania o około 15 do 20 %. Po roku użytkowania
mogę stwierdzić, iż droga hamowania w porównaniu ze standardowym wyposażeniem na asfalcie zmniejszyła się znacząco.
Nie potrafię określić czy jest to 15% , 20% czy też więcej jak mogło by się wydawać z prostego rachunku, aczkolwiek testy jakie przeprowadziłem świeżo po zmianie całego kompletu (tarcze przód i tył oraz klocki z przodu) przeszły moje oczekiwania. Nagłe hamowanie odczułem bardzo mocno na żebrach, nie polecam testowania z pasażerami. Klocki działają jeszcze lepiej po "lekkim podgrzaniu".
Nawiercane i żłobione tarcze - Nawiercanie ma na celu ułatwienie chłodzenia tarcz, co w przypadku dłuższej jazdy z użyciem hamulców gdy nie można hamować silnikiem ma dość duże znaczenie. Świetnie zdały egzamin w pagórkowatym terenie Peak District gdzie praktycznie cała ponad 100km trasa odbywa się z górki długimi łukami, które nagle kończą się serpentyną lub ostrym zakrętem. Żłobienia tarcz pomagają natomiast w zbieraniu pyłu klocków jaki się podczas hamowania zbiera na ich powierzchni. Daje to mocny i pewny zacisk oraz zwiększa współczynnik tarcia. Powyższy komplet naprawdę jest efektywny, na początku trzeba się na nowo uczyć hamować by pasażerom nie pospadały głowy

Tarcze MTEC - Wentylowane, nawiercane i żłobione
Klocki hamulcowe EBC - Green Stuff