Witam
nawiązując do tematu opon napiszę coś od siebie. nadeszła u mnie wymiana opon z mocno zjeżdzonych zimowych pirelli scorpion na inne.......
na pierwszy ogień szukałem używanych ladnych opon at lub zimowych z felgami aluminiowymi r16 /8 cali.
po miesiącu poszukiwań na terenie całej polski sie poddałem bo jak gdzieś ktoś miał ładne felgi to chciał prawie tyle co za nowe i podobna sytłacja była z oponami ze co gdziś ładnego znalazłem to cena niewiele niższa niż w sklepie nowe......
nie mówie ze kazdy sprzedawca tak miał ale każdy handlarz oponami..... osoby prywatne które zdawały sobie co sprzedają i potrafiły to realnie wycenić sprzedawały towar najczęsciej juz po 1 godzinie od wystawienia aukcji....... i za kazdym razem był ktoś przede mną......
Ponieważ sprawa z oponami zaczeła mnie lekko naglić stwierdziłem ze w takim razie zostaje przy orginalnych felgach ale coś bym chciał zmienić......

tzn podnieść go na oponach ale troszkę mu zwęzyć koła bo moim zdaniem wpłynie to korzystnie na przyspieszenie i spalanie i prędkośc autostradową i dzielność w terenie.... no i po wielu przeliczeniach kalkulatorami opon i serdecznej poradzie kolegi roberta38 zakupiłem opony w rozmiarze 245/75/r16c ------ i tu ciekawostka

nie na allegro (tam były najdrożej) nie po zniżkach w hurtowni tylko na oponeo.pl bo niedość ze cene mieli najlepsza to i dostawa gratis a gdzie indziej dostawa kosztowała majątek.......
Co do marki opon to pewnie was zaskoczę ale wybrałem markę NEXEN bo stosunek ceny do jakości jest podobno zajeb....
Wybrałem model NEXEN ROADIAL AT2 245/75/r16 QC (60 % asfalt/40 % teren.) Są to nowuteńkie (model bieznika 2014) koreańskie AT-ki które za granicą zbierają same pochwały na róznych forach. są oznaczone jako letnie ale dają radę też w zimie bardzo dobrze. Mają wyższy wskażnik bezpieczeństwa na europejskich etykietach opon niż inni znani producenci np bf goodrich.... Mają agresywny wysoki bieznik i co za tym idzie podobno troszkę zwiekszają spalanie i hałas. Dodam ze marka NEXEN jest w polsce mało znana a na świecie juz ponad 20 lat produkują i sprzedają opony. W danej chwili dostarczają opony dla hyundaia i kia na pierwszy montaż. Generalnie wybrałem droższe Nexen-y mimo ze oponeo.pl sprzedaje te opony też pod marką roadstone roadian at2 sporo taniej ale :
-o roadstonach na róznych forach czytałem ze zdarzały sie wady tych opon
- roadstony nie zostały w europie certyfikowane do etykiet
co w mojej opini wyglada tak ze opony pierwszej jakosci idą pod nazwą NEXEN a w miarę przyzwoity odpad idzie pod nazwą ROADSTONE. To tylko moja opinia którą sie pokierowałem z doświadczenia z oponami i z opini ludzi z innych forów z za granicy.
Jak tylko przyjdą ok 5-6 dni (nie ma ich w polsce) i załoze je na autko to wpiszę moje spostrzeżenia i moze sie komuś przydadzą
link do tych opon dla zainteresowanych
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nexen-r ... c#79985633i zdjecie rzeczywiste opony
http://www.buywheelstoday.com/images/?id=6654Pozdrawiam
Mateusz