Forum TERRACAN.PL

Forum użytkowników aut marki HYUNDAI TERRACAN

skrzynia redukcyjna TERRACAN

Co, gdzie kupić

skrzynia redukcyjna TERRACAN

Postautor: marek60 » 01 wrz 2010, 09:37

witam. potrzebuje informacji na temat zamienników skrzyni redukcyjnej, w moim Terracanie z 2003 r jest reduktor o nr: HP 2,9D TCIE-I/P TOD 43000-49550 MLT. trafiają mi się reduktory o nr: HP 2,9D TCIE-I/P EST 43000-49531 M2E różnica tkwi w symbolach: zamiast TOD jest EST, zaiast 49550 jest 49531 i zamiast MLT jest M2E, czy ktoś zorientowany może się do tego ustosunkować. pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
marek60

Re: skrzynia redukcyjna TERRACAN

Postautor: irek » 01 wrz 2010, 10:55

A tod to nie ta automatyczna, dwupozycyjna?
Awatar użytkownika
irek

Postautor: mdeja » 01 wrz 2010, 12:00

TOD to automatyczna. Zaś EST można by przetłumaczyć jako np Easy Select Track (tak jest nazwana uproszczona skrzynia rozdzielcza w Mitsubishi np. Pajero Sport ) Ta uproszczona skrzynia zapina przód na sztywno podczas jazdy - przełączenie następuje pokrętłem ręcznie a nie automatycznie jak w systemie TOD. To moje przypuszczenia co do oznaczenia EST
Awatar użytkownika
mdeja

Postautor: irek » 01 wrz 2010, 12:12

Czyli obrazkowo
TOD
Obrazek

EST
Obrazek

@marek60 jesli sprawdzisz to potwierdz to tutaj dla potomnych czy jest tak jak myslimy
Awatar użytkownika
irek

Postautor: volusia800 » 28 wrz 2010, 21:33

Dokładnie tak jest jak wspomniano: TOD = Torque On Demand czyli poprzednia wersja redukcji ATT (Automatic Torque Transfer). Obie dwupozycyjne (Auto+Low) zaś EST = Electric Switched Torque to manualnie zmieniana trzypozycyjna (4H,+4L+2H). Kupić EST nie problem bo i po 1500 PLn chodzą, zaś dostać TOD lub ATT to prawie cud - mi się nie udało.

Moja ATT padła po 120 tys km, rozpacz bo silnik rakieta, auto super stan a serwis autoryzowany był w stanie zaproponować wymianę na nową za 25 000 pln netto plus robocizna 3000 pln. Słowem :lol:

... i tu pomógł inz. Adam Antosiewicz z Wesołej - wziął service manual, wyjął ustrojstwo na warsztat i ? Okazało się, że łańcuch przeniesienia napędu w skrzyni redukcyjnej jest wyciągnięty jak stary krawat, aż trze o obudowę, pogięły się wodziki, poszło koło zębate etc - łańcuch i inne były na miejscu w TOP SERWISIE na Łodygowej w Warszawie (szok bo łańcuchy do obu typów skrzyń mają na miejscu !) i maszyna lata od dziś aż miło ! Człowiek zasługuje na medal !

Pilnujcie stanu oleju w skrzynce redukcyjnej bo serwisy maja to w d... a łańcuch w mojej aż zardzewiał ... masakra, kto żyw niech unika serwisu Hyundai na Hynka.
Awatar użytkownika
volusia800

Postautor: Gość » 29 maja 2011, 14:03

zapomniałem dodać, że skrzynie EST vs ATT/TOD różnią się znacznie budową wewnętrzną, jak i elektryką (ilość wiązek sterujących w jednej jest 3 a drugiej 4). Słowem podmienić nie idzie bo inaczej jest zorganizowane sterowanie a nie tylko selekcja trybu pracy (np. inne pobieranie sygnałów z ABS w ATT etc.).

Nawiasem mówiąc żaden autoryzowany serwis w woj. mazowieckim do Terracana nie chce się tknąć a jak już coś to ściemniali i tylko wymiany - żadnych napraw.

Jeśli komuś w drodze zdarzy się że padnie redukcja (ja to miałem ciągnąc 1,5 tony na haku holowniczym 2000 km od domu - pozostaje wyjęcie bezpiecznika "Transfer" w skrzynce co odpina elektrykę reduktora i jazda ostrożna bo moment jest cały czas przenoszony przez łańcuch na tylny most

Ostatnio przesunięty w górę 29 maja 2011, 14:03 przez: :((((.
Awatar użytkownika
Gość

Wróć do CZĘŚCI