Dokładnie tak jest jak wspomniano: TOD = Torque On Demand czyli poprzednia wersja redukcji ATT (Automatic Torque Transfer). Obie dwupozycyjne (Auto+Low) zaś EST = Electric Switched Torque to manualnie zmieniana trzypozycyjna (4H,+4L+2H). Kupić EST nie problem bo i po 1500 PLn chodzą, zaś dostać TOD lub ATT to prawie cud - mi się nie udało.
Moja ATT padła po 120 tys km, rozpacz bo silnik rakieta, auto super stan a serwis autoryzowany był w stanie zaproponować wymianę na nową za 25 000 pln netto plus robocizna 3000 pln. Słowem
... i tu pomógł inz. Adam Antosiewicz z Wesołej - wziął service manual, wyjął ustrojstwo na warsztat i ? Okazało się, że łańcuch przeniesienia napędu w skrzyni redukcyjnej jest wyciągnięty jak stary krawat, aż trze o obudowę, pogięły się wodziki, poszło koło zębate etc - łańcuch i inne były na miejscu w TOP SERWISIE na Łodygowej w Warszawie (szok bo łańcuchy do obu typów skrzyń mają na miejscu !) i maszyna lata od dziś aż miło ! Człowiek zasługuje na medal !
Pilnujcie stanu oleju w skrzynce redukcyjnej bo serwisy maja to w d... a łańcuch w mojej aż zardzewiał ... masakra, kto żyw niech unika serwisu Hyundai na Hynka.