Mam problem z Hyundai Terracan 2.9 CRDI, 2004r, manualna skrzynia biegów.
Mój Problem polega na świeceniu się kontrolek od napędów na liczniku od LO oraz HI.
Po załączeniu zapłonu zapalają się dwie zielone kontrolki, gasną i znów zapalają.
System normalnie przełącza napędy, lecz cały czas na zegarach świecą się w/w kontrolki
Co zostało sprawdzone w aucie:
- Podciśnienia do elektrozaworów sterujących oraz od elektrozaworów do mostu - Szczelnie i podciśnienie wynosi około -0,7 bar lub -0,6b bar.
- Elektrozawory przełączają się poprawnie ( Jeden zawór załącza podciśnienie drugi rozłącza)
-Moduł EST podmieniany na drugi
-Instalacja od reduktora do wnętrza auta sprawdzona, zero śladów przetarcia i innych uszkodzeń
-Zasilania, bezpieczniki wszystko dochodzi do modułu bez problemu jak i do elektrozaworów
-Silnik na reduktorze podczas zmiany z 2WD na 4WD HI słychać jak przełącza.
-Z 4WD HI na 4WD LO nie wykonuje ruchu ten nastawnik/silnik
-Podłączany poza autem cały drugi reduktor z wyciągniętym łańcuchem ( 2 kostki - jedna od w/w silnika druga co idzie do wnętrza reduktora).
Po schemacie widzę, że z modułu EST jest wyprowadzony przewód do diagnostyki pod pin NR 12 w gnieździe OBD (DLC) ale za pomocą launch oraz delphi ds150e (obydwa urządzenia w oryginale) z najnowszą aktualizacją nie mają modułu EST. Launch ma tylko od TOD którego w aucie nie ma

Za pomocą jakiego urządzenia można zdiagnozować ten napęd? Czy K+can cmonader i odpowiedniego oprogramowania skomunikuje się z modułem od napędu? (EST)
Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję z góry za pomoc