autor: robert38 » 09 lis 2009, 20:30
Witam,
Dzisiaj cały dzień w pracy spędziłem na telefonie celem ustalenia w różnych autoryzowanych serwisach Hyundaia, jaką mam skrzynię w samochodzie. To znaczy, jaki model, bo że automat to wiem. Piszę to, dlatego bo w jednym z serwisów człowiek zapytał się mnie czy chcę ustalić czy to jest manual czy automat.
Moje auto to V6 3,5.
Ustaliłem, że:
Ma on skrzynie automatyczną o numerze katalogowym 45000H1080.
Podano mi symbol 30-40LE. Nie wiem czy 30-40LE to już pełna nazwa skrzyni czy może jest jeszcze jakiś model np. A340F. Po wpisaniu w google symbolu
30-40LE wyskakuje właśnie A340F ale i wyskakują też i inne nazwy.
Filtr oleju w skrzyni ma numer katalogowy 46306H1070 i jest dostępny po zdjęciu miski olejowej ze skrzyni.
I teraz dochodzimy do sedna sprawy. Czy istnieje jakiś zamiennik tego filtra. Cena w autoryzacji to 817 zl NETTO. Ktoś tu pisał, że znalazł jakieś zamienniki, ale jakoś nic nie odpisuje. Ja zamiennika nigdzie nie mogłem namierzyć.
Może któryś z kolegów ma jakieś możliwości dowiedzieć się coś więcej na temat tego filtra i jego zamienników. Na tą chwilę cena jest dla mnie zaporowa.
Zmieniałem olej w skrzyni przy przebiegu 90.000 km i wtedy Hyundai uparcie twierdził, że w tej skrzyni nie wymienia się żadnego filtra. Teraz auto ma przejechane 160.000 km zbliża się druga wymiana oleju w skrzyni i nagle Hyundai zmienił zdanie i twierdzi, że koniecznie filtr należy wymienić.
Taka dobra rada. Nie ufajcie nigdy autoryzowanym serwisom Hyundai. Zanim się tam wybierzecie postarajcie się sami zrobić doktorat z Terracana a na 100% będziecie mieć większą wiedzę od serwisów.
PS
Jakiś czas temu serwis na Modlińskiej 272 "Bieliński" wymieniał mi rozrząd. Efektem ich pracy było przestawienie rozrządu o dwa zęby na lewej głowicy i uparte twierdzenie, że mam do wymiany przepływomierz, bo silnik nierówno pracuje. Skaner pokazuje spalanie stukowe na 1,3,5 cylindrze a oni uparcie że to przepływomierz. Jedna wielka pomyłka, ale opis mojej walki z Bielińskim i ostateczny efekt to już temat na inny post.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2009, 21:47 przez
robert38, łącznie zmieniany 1 raz
2002 Terracan 3.5 V6, LPG, czarny, czarna skóra, Bilstein B6, drążki Ironman, skrzynia A/T, climatronik, TOD, 265/70/16